HILVERSUM - De Friese commissaris van de koningin Ed Nijpels heeft vrijdag gezegd "grote twijfels" te hebben over de kwaliteiten van Rita Verdonk als lijsttrekker van de VVD. "Ik heb sterk de indruk dat als zij lijsttrekker wordt, we een brokkenpiloot binnenhalen", zei de VVD-coryfee in het Radio 1-programma Casa Luna.

Nijpels is bang dat Verdonk niet in staat is de partij bijeen te houden en de VVD goed te presenteren. De partij zou onder Verdonk in een isolement terecht kunnen komen waardoor de kans op nieuwe regeringsdeelname kleiner wordt, vreest de VVD'er. "Ik heb hele grote twijfels of zij inhoudelijk die functie aankan", aldus het liberale kopstuk.

Terpstra

Staatssecretaris Rutte heeft tot nu toe bar weinig bereikt voor het onderwijs. Die kritiek uit voorzitter Terpstra van de HBO-raad vrijdag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

"Rutte had bij uitstek het politieke klimaat mee om iets te kunnen betekenen voor de sector. Iedereen heeft de mond vol van de kenniseconomie. Het klimaat is nog nooit zo gunstig geweest om te investeren in de kwaliteit van de docenten, in het doen van praktijkonderzoek. En wat heeft Rutte bereikt tot nu toe? Zeer weinig, zeer weinig", aldus Terpstra.