UTRECHT - Kandidaat-lijsttrekker Rita Verdonk van de VVD wil haar partij tot de grootste van Nederland maken. "Dat we de grootste worden, is voor mij ontzettend belangrijk", zei de minister van Vreemdelingenzaken op een partijbijeenkomst in Utrecht. Ze voorspelde dat de VVD in de peilingen van vrijdag op veertig zetels zal staan.

Verdonk weigerde te zeggen of ze de eerste vrouwelijke premier van Nederland wil worden. "Het gaat nu om het lijsttrekkersschap van de VVD. We moeten de grootste partij van Nederland worden. Wat er daarna komt, daar zeg ik niets over."

Verdonk is bereid tot vijf debatten met Mark Rutte en Jelleke Veenendaal, haar concurrenten in de strijd om het lijsttrekkerschap. Rutte zou het liefst in alle zeventien kamercentrales van de VVD een debat willen. Wegens haar drukke werk als minister ziet Verdonk daar naar eigen zeggen geen kans toe.

Belastingzaken

Inhoudelijk sprak zij in Utrecht vooral over belastingzaken voor werkgevers en werknemers. Verdonk wil onder meer dat de vennootschapsbelasting nog lager wordt dan 25 procent. Zij is er geen voorstander van SUV's aan te pakken, zoals de VVD in het Europees Parlement wil.

Voor werknemers wil Verdonk een belastingvrije bonus tot 250 euro per jaar mogelijk maken en de premies voor WW en WIA verlagen. Het hoogste tarief van de inkomstenbelasting moet naar haar mening omlaag van 52 procent -"belachelijk, meer dan de helft!" - naar 48 procent.

Na Verdonks uiteenzetting kwamen twee mannen van de Mark Rutte-fanclub binnen. Een ervan droeg een masker van George Bush en bood zich aan als de door haar verlangde waarnemer bij de verkiezing van de VVD-lijsttrekker. Hij kwam niet verder dan een meter de zaal in voordat hij door de beveiliging werd tegengehouden.

Mocht ze de strijd verliezen van Rutte, dan is Verdonk nog steeds bereid om als tweede op de lijst te gaan staan, ondanks het gekibbel van de laatste tijd. "Als ik tweede word, zal ik mijn kiezen kapotknarsen van ellende, maar gaan we samen door voor de VVD."