BRUSSEL - Homo's en lesbiennes mogen in België kinderen gaan adopteren, wanneer zij een duurzame relatie zijn aangegaan. Daarmee heeft de Belgische Senaat donderdagavond met een meerderheid van één stem ingestemd. België krijgt daarmee samen met Spanje de meest vergaande regeling ter wereld.

Eerder stemde de Belgische Kamer ook al in met de regeling. De Franstalige liberalen in de Senaat wilden op het laatste moment de regeling zo aanpassen dat adoptie alleen mogelijk was, wanneer één van de partners al kinderen had uit een vorig huwelijk. Door de steun van socialisten, groenen en de meeste Vlaamse liberalen bleef het oorspronkelijke ruime adoptievoorstel overeind.

Tegenstanders

Tegenstanders van de regeling vrezen dat meer behoudsgezinde regime's uit de Derde Wereld niet meer aan adoptie naar België zullen meewerken, omdat ook homo's daar kinderen mogen aannemen. In eerste instantie is de regeling echter bedoeld voor de adoptie van kinderen die nu al in België leven of de nakomelingen van één van de partners uit een homo- of lesbiennerelatie.

De homo-adoptie was het laatste grote ethische dossier dat de paarse regering-Verhofstadt nog wilde regelen. Eerder ging paars in België al akkoord met het homohuwelijk en een wettelijke regeling voor euthanasie.