AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag twee Limburgse Hells Angels, zogeheten Nomads, vrijgesproken van de moord op de 19-jarige Steven Chocolaad.

Het in stukken gesneden lichaam van Chocolaad werd in mei 2003 gevonden in het Julianakanaal. Hij zou betrokken zijn geweest bij een cocaïnetransactie, waarmee ook de Nomads bemoeienis zouden hebben gehad. Tegen het tweetal, Harrie R. en Swen S., was door het Openbaar Ministerie (OM) vijftien jaar cel geëist.

De moord op Chocolaad staat in rechtstreeks verband met de driedubbele moordpartij die het leven kostte aan Nomads-'president' Paul de Vries en zijn secondanten Serge Wagener en Cor Peijnenburg. Zij werden in februari 2004 doodgeschoten in het clubhuis van de Nomads in Oirsbeek.

Levenslang

Het OM vervolgde vrijwel de hele club voor die misdrijven en eiste vorig jaar tegen veertien verdachten een levenslange gevangenisstraf. De rechtbank vond het bewijs voor de drievoudige moord onvoldoende en kwam slechts tot de bewezenverklaring van doodslag op Paul de Vries. Dat leverde de verdachte Nomads 'slechts' zes jaar cel op. Het hoger beroep in die zaak begint volgende maand.

Vrijspraak

Serge Wagener zou volgens zijn weduwe een van de moordenaars van Chocolaad zijn geweest. In de zaak tegen Harrie R. en Swen S. was zij de belangrijkste getuige. En tevens vrijwel de enige. Het feit dat haar uitvoerige, voor R. en S. zeer belastende getuigenis niet werd ondersteund door enig ander tastbaar bewijs, leverde de twee Nomads de vrijspraak op. In het strafrecht geldt de gulden regel: één getuige is geen getuige.

De rechtbank sprak donderdag ook de vonnissen uit tegen acht mannen die verantwoordelijk zijn geweest voor de import van de partij cocaïne die de oorzaak lijkt te zijn geweest van al het bloedvergieten. Het ging om een partij van 293 kilo, die verstopt in een aggregaat via de Antillen, Brazilië en Portugal naar Nederland is vervoerd. Spin in het web van dat veelbesproken transport was de Limburgse drugshandelaar Donny K. De rechtbank legde hem conform de eis zes jaar cel op. De straffen voor de overige verdachten variëren van drie maanden voorwaardelijk tot vier jaar cel.

Geldboete

Opmerkelijk genoeg legde de rechtbank de verdachten ook geldboetes op, terwijl deze niet door de officier van justitie waren gevorderd. "Misdaad mag niet lonen", zo motiveerde de rechtbank deze beslissing. Het rechtscollege wees er daarbij op dat het OM geen ontnemingszaken tegen de verdachten is begonnen. Donny K. moet 150.000 euro betalen. De overige boetes lopen uiteen van 5000 tot 100.000 euro.