DEN HAAG - Alle financiële tegoeden en middelen van de Hofstadgroep zijn begin deze maand op last van de ministers Bot (Buitenlandse Zaken) en Zalm (Financiën) bevroren. De leden van de Hofstadgroep mogen niet meer beleggen, geen verzekeringen en geen leningen meer aangaan. Banken en verzekeringen mogen ook geen zaken meer doen met de veroordeelde leden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dat blijkt uit de sanctieregeling terrorisme 2006. Bot en Zalm baseren zich bij de regeling onder meer op een resolutie van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uit september 2001, van kort na de aanslagen van 11 september 2001.

Verder vormen EU-afspraken en de Nederlandse sanctiewet uit 1977 de basis voor de maatregel om terrorisme financieel hard aan te pakken.

De maatregel geldt voor de Hofstadgroep als organisatie en voor de negen leden die veroordeeld zijn. Onder hen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, en andere 'bekende' leden van de Hofstadgroep als Jason W., Ismail A. en Nouredine el F.

Celstraffen

De rechtbank veroordeelde op 10 maart acht van de veertien leden van de Hofstadgroep tot celstraffen. De hoogste straf was voor de 21-jarige Jason W.: vijftien jaar. Mohammed B. was eerder al veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord op Theo van Gogh.

De bevriezingsmaatregelen gelden niet voor de vijf verdachten die in maart werden vrijgesproken.