ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam gaat de onnatuurlijke dood van een patiënte van het Medisch Centrum Rotterdam Zuid (MCRZ) onderzoeken. De oudere vrouw overleed aan een acute hartstilstand nadat een verpleegkundige een onverdunde kaliumoplossing direct in de bloedbaan had ingespoten. Een woordvoerder van het ziekenhuis heeft donderdag een bericht daarover in het AD bevestigd.

De net afgestudeerde verpleegster beging de fatale fout in maart op de locatie Zuider van het MCRZ. Ze maakte daarbij drie cruciale misstappen. Ze vergat voor het toedienen het protocolhandboek te raadplegen, zag de waarschuwing op de ampul over het hoofd en liet de spuit niet checken door een collega. "Bovendien wordt tijdens de opleiding op het gevaar van onverdunde kalium gehamerd", aldus de zegsman van het MCRZ. Kalium is verdund een onschuldige stof, maar dodelijk als het onverdund direct in het bloed komt.

De verpleegster is inmiddels ontslagen. Het ziekenhuis overweegt naar het Medisch Tuchtcollege te stappen die eventueel kan beslissen dat de verpleegkundige haar bevoegdheid kwijtraakt. Het MCRZ heeft de familie van het slachtoffer "in alle openheid" ingelicht. De nabestaanden hebben tot nog toe geen schadeclaim ingediend, aldus de MCRZ-woordvoerder.