DEN HAAG - De kandidaten voor het VVD-lijsttrekkerschap voor de parlementsverkiezingen van volgend jaar mei treffen elkaar op 1 mei voor hun eerste onderlinge debat. In Rotterdam zullen minister Verdonk (Vreemdelingenzaken), staatssecretaris Rutte (Onderwijs) en Kamerlid Veenendaal de degens kruisen.

Het debat zal ook via internet te volgen zijn. Daarnaast heeft het VVD-hoofdbestuur nog zeven bijeenkomsten gepland waar de lijsttrekkers zich kunnen presenteren aan de achterban, maar niet overal zullen ze alle drie verschijnen. Zo is op de eerste bijeenkomst, maandag in Heerhugowaard, alleen Rutte aanwezig.

De belangrijkste kandidaten Verdonk en Rutte steggelden de afgelopen dagen over het aantal debatten dat ze zouden doen. Rutte wilde het liefst zeventien debatten, Verdonk slechts een paar.

Uiteindelijk treffen de concurrenten elkaar nu vier keer op een VVD-bijeenkomst. Een ervan, het partijcongres op vrijdag 19 mei, lag al vast.

Kandidaten voor het lijsttrekkerschap kunnen zich nog tot uiterlijk donderdagavond melden. Vrijdag zal partijvoorzitter Van Zanen de kandidaten officieel presenteren. Na die van 24 april en 1 mei volgen nog regionale bijeenkomsten op 3, 8, 13 (twee keer) en 16 mei. Voor een debat in Leeuwarden, waar de drie kandidaten verschijnen, wordt nog naar een datum gezocht. Het debat op 19 mei tijdens het partijcongres wordt live op televisie uitgezonden door het tv-programma Netwerk.

De VVD-leden kunnen tussen 10 en 24 mei hun stem uitbrengen. Op 1 juni maakt het hoofdbestuur bekend wie de lijsttrekkersverkiezing gewonnen heeft.

D66

De verkiezingen voor de lijsttrekker van D66 worden vervroegd. Dat heeft het partijbestuur woensdagavond besloten. De lijsttrekker moet niet in september, maar op 24 juni bekend zijn, aldus een woordvoerster van de partij.

De leden kiezen de lijsttrekker, maar kandidaten zijn nog niet officieel bekend. Algemeen wordt ervan uitgegaan dat het een strijd wordt tussen fractieleider Lousewies van der Laan en minister Alexander Pechtold.

Leden van D66 hadden erop aangedrongen de lijsttrekker eerder te kiezen, zodat er duidelijkheid is over de nieuwe leider in de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer van volgend jaar.