AMSTERDAM - Jongeren lopen flink achter met het aanvragen van een bromfietskenteken. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) heeft inmiddels 30.000 kentekens uitgegeven aan eigenaren van 20 jaar en jonger, terwijl ongeveer 250.000 bromfietsers in die leeftijdscategorie vallen. Dat maakte de RDW woensdag bekend.

Jongeren vormen volgens de dienst ongeveer de helft van het aantal bromfietseigenaren. De RDW schat dat er in Nederland 500.000 brommers rondrijden, die op 1 november 2006 allemaal een kenteken moeten dragen.

Woensdag werd in Amsterdam het 250.000e kenteken uitgereikt, daarmee is de helft van het aantal bromfietsen voorzien. Volgens J. Hakkenberg, algemeen directeur van de RDW, ligt het aantal aanvragen goed op schema. "Het totaal is zoals gepland, alleen hebben tot nu toe veel minder jongeren een kenteken aangevraagd dan ouderen."

Met de invoering van een bromfietskenteken wil de overheid diefstal tegengaan. Ook kunnen opgevoerde en lawaaierige voertuigen beter worden opgespoord en helpt het kenteken bij het handhaven van de verzekeringsplicht.