ROME - Het Italiaanse hooggerechtshof heeft woensdag bevestigd dat uitdager Prodi de verkiezingen heeft gewonnen van premier Berlusconi. Het Hof van Cassatie in Rome maakte de officiële uitslag van de parlementsverkiezingen van 9 en 10 april bekend. Het centrumlinkse kamp van Prodi won de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden met ruim 24.000 stemmen voorsprong.

De bevestiging van de nipte overwinning van de Prodi-coalitie betekent dat Berlusconi na vijf jaar premierschap moet opstappen. Prodi was vorige week al begonnen met onderhandelingen over de vorming van een nieuwe regering.

Berlusconi weigerde tot dusver zijn minieme nederlaag te erkennen. Hij hoopte dat de controle van omstreden stembiljetten de voorlopige resultaten onderuit zou halen. Het hof beoordeelde enkele duizenden stembiljetten waarvan de geldigheid omstreden was. Door het onderzoek kromp de voorsprong van Prodi niet meer dan met vijfhonderd stemmen.

Berlusconi sprak eerder over grote onregelmatigheden bij de verkiezingen. Ook probeerde hij het hooggerechtshof tegen te werken. Zijn regering deed er alles aan om Prodi niet te laten winnen. Minister Tremaglia stelde zelfs dat alle Italianen in het buitenland opnieuw naar de stembus zouden moeten, omdat 10 procent van de Italiaanse kiezers in andere landen geen oproep zou hebben ontvangen.

De hoogste rechters in Rome moesten ook onderzoeken of oud-minister Calderoli gelijk had met zijn bewering dat 45.000 stemmen ten onrechte zijn toegerekend aan de coalitie van Prodi. De stemmen voor de Alleanza Lombarda hadden volgens Calderoli niet geteld mogen worden omdat die partij alleen maar in de provincie Lombardije meedeed. Het kamp van Prodi verwees de argumenten van de gewezen bewindsman naar de prullenbak. De kieswet schrijft niet voor dat een partij in meerdere provincies moet deelnemen.

De eerste bondgenoot uit het centrumrechtse kamp van Berlusconi heeft de verkiezingsnederlaag van de regering inmiddels erkend. De coalitiepartij UDC gaf woensdag toe dat rivaal Prodi de verkiezingen heeft gewonnen. De Italiaanse minister Tremonti van Economische Zaken daarentegen pleitte woensdagavond voor nieuwe controles van de stembiljetten. Hij zei dat hij zich nog niet wil neerleggen bij de verkiezingsuitslag.