DEN HAAG - D66-fractievoorzitter Lousewies van der Laan vindt dat D66 "een gewone Haagse partij" is geworden die haar geloofwaardigheid is kwijtgeraakt. "Ik vind dat we niet eens een 6 halen. Ik vind onszelf een 4."

Dat zegt de begin februari aangetreden fractievoorzitter woensdag in een interview met NRC Handelsblad. Volgens Van der Laan heeft haar partij beloftes aan de kiezer gedaan die de fractie later stuk voor stuk heeft willen 'regelen'. Het ergste vond zij de wijze waarop D66 met de jongste missie naar Afghanistan is omgegaan. "Als je dreigt met een kabinetscrisis als de missie doorgaat, moet je dat waarmaken. Het is zo onwaarachtig als je dat niet doet."

Fouten

Volgens Van der Laan gaat het er nu om "dat we onze fouten erkennen en ervan leren. Bij beleidsbepalende onderwerpen moeten we eerder op onze strepen gaan staan waardoor mensen weten wat ze aan ons hebben. Ik weet zeker dat er ruimte is voor een linkse partij die durft te hervormen."

D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken vindt dat het interview blijk geeft van een "zelfkritische houding". "Bij D66 worden fouten in eigen kring vaak zwaarder aangerekend dan daarbuiten", aldus Brinkhorst. Volgens hem wil Van der Laan "afrekenen met fouten uit het verleden."