ROTTERDAM - De 33-jarige Rotterdammer Marco de V. is woensdag veroordeeld tot zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk en tot een taakstraf van 240 uur. De rechtbank in Rotterdam vindt dat De V. schuldig is aan het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel omdat hij op 17 april 2005 voor de voetbalwedstrijd Feyenoord-Ajax een noodvuurpijl afstak.

Dit uiterst krachtig stuk vuurwerk vloog niet de lucht in, maar raakte een 31-jarige Rotterdammer recht in het gezicht met verwoestende gevolgen.

Het Openbaar Ministerie had 36 maanden cel voor poging tot doodslag geëist. Volgens de rechter is niet bewezen dat bij De V. opzet in het spel was dodelijk of zwaar lichamelijk letsel toe te brengen toen hij de pijl afstak. Wel neemt de rechtbank hem kwalijk dat hij een dergelijk middel, dat uitsluitend bedoeld is voor gebruik op zee, heeft afgestoken te midden van publiek.

Zee

Op de bewuste noodseinraket van het merk Comet stond in onder meer het Duits en het Engels te lezen dat het middel alleen op zee in geval van nood loodrecht omhoog afgestoken mag worden. "Het is de rechtbank niet gebleken dat verdachte de Engelse of Duitse taal onvoldoende beheerst", aldus het vonnis.

Uit eerder verklaringen van De V. bleek dat hij de pijl schuin heeft gehouden met als gevolg dat het slachtoffer recht in het gezicht werd getroffen. De V. heeft eigenhandig de resten van de brandende pijl uit het gezicht van de getroffen man getrokken en maakte zich daarna uit de voeten.

Traumatisch

De rechter noemde het incident zeer ernstig en traumatisch voor het slachtoffer. Hij heeft de rest van zijn leven te kampen met de gevolgen, zowel lichamelijk als geestelijk. De rechter veroordeelde De V. niet alleen tot een cel- en een taakstraf, maar ook tot een schadevergoeding van voorlopig 5000 euro.