NEW YORK - Een vier minuten durend ritje in een kabelbaan die het New Yorkse Manhattan verbindt met Roosevelt Island is dinsdagavond voor 69 passagiers uitgelopen op een nachtmerrie van een half etmaal, meldde The New York Times woensdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Twee cabines bleven op tientallen meters hoogte plotseling steken boven de East River en First Avenue. Pas twaalf uur later hadden alle inzittenden na een enerverende reddingsoperatie weer voet op vaste bodem gezet. Daarbij moest een aantal van hen overstappen in een reddingsgondel. "Ik voelde me net een stuntman in een film", zei de 12-jarige Dax Maier tegen de krant. "Ik zei steeds maar weer tegen mezelf: niet naar beneden kijken."

De cabines van de Roosevelt Island Tramway bleven dinsdagmiddag om vijf uur (plaatselijke tijd) steken. Een cabine die met 47 passagiers op weg was naar Roosevelt Island hing tachtig meter boven de East River en een cabine die met 22 mensen aan boord op weg was naar Manhattan, was blijven steken boven 1st Avenue.

Reddingsgondel

Nadat alle pogingen om ze weer op gang te krijgen waren mislukt, besloot de reddingsdienst tegen elf uur 's avonds de passagiers van de cabine die boven de rivier hing in een reddingsgordel vast te maken en hen via een raam te laten overstappen in een open reddingsgondel, een stap van tachtig centimeter op tachtig meter hoogte.

Storing

De inzittenden van de andere cabine werden met een kraan uit hun op vijftig meter hoogte hangende vervoermiddel gehaald. Om half vijf 's ochtends waren de laatste passagiers veilig beneden. Zij werden als helden ontvangen door een juichende menigte en burgemeester Bloomberg, die een onderzoek aankondigde naar de oorzaak van de storing.

Onder de geredde passagiers bevonden zich vijf kinderen en een bejaarde vrouw met een rollator. Het was de tweede keer in acht maanden tijd dat er een storing optrad in de verbinding. Het kabelbaan-tramsysteem, dat in 1976 van start ging, is volgens deskundigen verouderd, ook al zijn er nieuwe cabines en nieuwe kabels gekomen.