OSLO - Noorwegen gaat in mei op ambtenarenniveau overleggen met de Palestijnse regeringspartij Hamas. Dat heeft de Noorse minister van Ontwikkelingshulp Erik Solheim dinsdag tegen de publieke radiozender NRK gezegd.

"De (Noorse) regering gelooft in dialoog, ook met groepen met wiens acties we het niet eens zijn", aldus minister Solheim. Oslo hoopt door overleg Hamas te bewegen Israël te erkennen en het geweld af te zweren. "Dialoog is de beste manier om te benadrukken dat we geen geweld kunnen accepteren waarbij burgers het doelwit zijn."

Voorwaarden

Een aantal landen waaronder de Verenigde Staten en de Europese Unie (EU) weigert met de Hamas-regering te praten zolang die niet aan die voorwaarden voldoet. Noorwegen is geen lid van de EU, maar heeft de financiële hulp aan de Palestijnen wel opgeschort.

Twee zegslieden van de parlementaire fractie van Hamas, Salah Bardawil en Mohammed Al Rantissi, brengen op uitnodiging van het Noorse Palestina Comité op 15 mei een bezoek aan Oslo. De Noorse premier Jens Stoltenberg benadrukte dat de Hamas-woordvoerders niet met leden van de regering zullen spreken, maar alleen met ambtenaren.

Cruciale rol Noorwegen

Noorwegen heeft in het verleden een cruciale rol gespeeld in het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Tussen januari en augustus 1993 onderhandelden in het Scandinavische land Palestijnse en Israëlische vertegenwoordigers in het geheim. Dat leidde tot de Oslo Akkoorden die de Palestijnen in eerste instantie beperkt zelfbestuur gaven, maar uiteindelijk tot een Palestijnse staat moesten leiden. Geen van de partijen houdt zich nog aan het akkoord.