DEN HAAG - Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid moet haar plannen voor modernisering van financiering van onder meer de gehandicapten- en verpleeghuiszorg aanpassen. De plannen die ze nu heeft gepresenteerd, dreigen meer schade aan te richten dan dat ze goed doen.

Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA en PvdA zal dat woensdag naar voren brengen bij een debat in de Tweede Kamer. De Kamer wil dat de staatssecretaris haar plannen veel duidelijker uitwerkt en voor de zomervakantie met een beter voorstel komt.

Modernisering

Ross wil haar plannen per 1 januari volgend jaar invoeren. De Kamer dringt al lange tijd aan op modernisering van de zorg, maar is bang dat allerlei projecten voor zorgvernieuwing door de modernisering nu de nek om worden gedraaid.

De zorg voor de gehandicapten, psychiatrische patiënten en ouderen wordt betaald uit de AWBZ. Het gaat om gigantische bedragen; per jaar gaat er ongeveer 20 miljard euro in de sector om. Veel mensen klagen over de slechte kwaliteit van de zorg. De overheid probeert het aanbod al jaren minder bureaucratisch te maken en meer te richten op de wensen die patiënten hebben. Zo zou een jonge, lichamelijke gehandicapte meer kansen moeten hebben om deel te nemen aan de maatschappij, en zou een hoogbejaarde in een verpleeghuis extra vaak naar het toilet moeten kunnen gaan.

Ross wil de financiële budgetten voor de patiënten anders indelen. Volgens de Kamer formuleert ze haar voorstellen zo vaag dat het gevaar groot is dat de zorg aan patiënten per saldo verder zal verslechteren.