DEN HAAG - De veiligheid op stations en in treinen moet omhoog. Met name in de avonduren voelen nog te veel reizigers en NS'ers zich onveilig, vindt de CDA-fractie in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Van Hijum wil dat minister Peijs (Verkeer) de afspraken over de sociale veiligheid rond het spoor met de NS en spoorbeheerder ProRail aanscherpt. In zijn actieplan 'Een veilig alternatief' presenteerde hij dinsdag een aantal voorstellen om die veiligheid te verbeteren.

Zwartrijders

De voorstellen variëren van duidelijke afspraken tussen NS en politie tot een hardere aanpak van de zwartrijders, vandalen en andere lastpakken die anderen een gevoel van onveiligheid bezorgen.

Ook 'slimme camera's' en een OV-politie zoals de gemeente Amsterdam per 2007 opricht voor het tram-, bus- en metro-vervoer, zullen in de ogen van het CDA bijdragen aan een grotere veiligheid. Overdag neemt het veiligheidsgevoel bij reizigers en NS-personeel toe, bleek vorig najaar nog uit onderzoek van de NS.

Avond

De ingezette verbeteringen gaan de Kamerfractie echter niet snel en ver genoeg. "Ook 's avonds moet een ruime meerderheid van de reizigers en het personeel (minimaal 70 procent) zich veilig voelen in de trein en op de stations."

Volgens de huidige afspraken tussen Rijk, NS en ProRail moet volgend jaar 57 procent van reizigers zich in de avonduren veilig voelen in de trein. Op de stations moet in dat jaar 47 procent van hen zich onbedreigd voelen.