JERUZALEM/RAMALLAH - De Israëlische interim-regering zal geen militaire actie ondernemen tegen de nieuwe Palestijnse Hamas-regering als represaille voor de aanslag in Tel Aviv van maandag. Volgens anonieme regeringsbronnen houdt de regering van premier Olmert de Palestijnse Autoriteit wel verantwoordelijk voor de terreurdaad.

Het Israëlische leger arresteerde dinsdag de vader van de 21-jarige man die maandag zichzelf en negen anderen het leven benam. De 51-jarige vader werd in het dorp Arqa bij de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever aangehouden.

Jihad

Het is onduidelijk waarom de vader is gearresteerd. De ouders van Samir lieten eerder weten dat ze niet op de hoogte waren van het plan van hun zoon een aanslag te plegen. De dader was verbonden aan de militante beweging Islamitische Jihad. Hij sloeg toe in een restaurant nabij het oude centrale busstation in zuidelijk Tel Aviv.

Na de aanslag eiste de Islamitische Jihad in een videoband de verantwoordelijkheid voor de terreuractie op. De militante beweging waarschuwde dat ze een leger van zeventig zelfmoordenaars heeft klaarstaan om aanslagen op Israëlische doelen te plegen.

Abbas

Woordvoerder Abu Ahmed van de Islamitische Jihad hekelde de Palestijnse president Abbas, omdat die de aanslag in Tel Aviv heeft veroordeeld. Ahmed prees de militante regeringspartij Hamas voor het goedkeuren van de actie.

Na de aanslag heeft Israël de veiligheidsmaatregelen verscherpt. De Israëlische radio meldde dinsdag dat alle onderdelen van de politie voor antiterroristische taken worden ingezet.