VOORBURG - Meer Nederlanders wonen in de stad dan op het platteland. Zeven jaar geleden waren de bewoners van het landelijke gebied nog nipt in de meerderheid. In Flevoland, Noord-Brabant en Gelderland stijgt het aantal stedelingen het hardst, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Vorig jaar woonden ruim 6,8 miljoen mensen in de stad. Toen resideerden op het platteland ruim 6,5 miljoen Nederlanders. De rest woonde in zogeheten overgangsgebieden.

In 1998 herbergde het platteland nog 6,6 miljoen mensen en telde Nederland bijna 6,3 miljoen stedelingen.

Opmars

Zuid-Holland heeft verhoudingsgewijs de meeste stedelingen: 66 procent woont daar in de stad. In Noord-Holland leeft 63 procent van de inwoners in de steden. In Drenthe wonen slechts zeven op de honderd mensen in stedelijk gebied. In deze provincie is net als in Overijssel het wonen in de overgangsgebieden sterk in opmars.

In Limburg en Zuid-Holland daalde het aantal plattelandsbewoners het hardst. Ook in Gelderland en Noord-Brabant liep het gebied buiten de steden harder leeg dan landelijk gemiddeld.

Groei

De groei van het aantal stedelingen komt doordat er meer stedelijk gebied in Nederland bijkomt. Voorbeelden hiervan zijn nieuwe stadse wijken bij Den Haag/Wateringen en Almere.