BOEKAREST - Ongeveer 10.000 inwoners van Roemenië hebben tot dusver hun huizen moeten verlaten omdat de Donau in het zuiden van het land buiten de oevers is getreden. Alleen in de buurt van de plaats Bistret moesten dinsdag al 4000 mensen uit zeven dorpen worden geëvacueerd omdat een dijk bezweek.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag werden ongeveer 3000 mensen naar veiliger plaatsen overgebracht. Volgens de Roemeense autoriteiten staan meer dan 20.000 hectare landbouwgrond en 17.000 hectare bos onder water. Ongeveer 170 huizen zijn verwoest en ruim zeshonderd andere woningen zijn beschadigd.

Regenval

Ook andere Oost-Europese landen kampen met grote wateroverlast. Het waterpeil van de Donau heeft in sommige delen van de Balkan het hoogste peil bereikt sinds 111 jaar. De overstromingen worden veroorzaakt door zware regenval en smeltwater uit de bergen. Meteorologen voorspellen voor woensdag en donderdag opnieuw zware regenval.

In Servië daalde het peil van de Donau enkele centimeters. Toch blijft de situatie gespannen. Het peil van de Donau was dinsdag bij Smederevo ten oosten van Belgrado 8,30 meter. Normaal is het peil daar tussen de 4,7 en 5,3 meter.

Het peil in de zijrivier Tisa, die in het noorden vanuit Hongarije Servië binnenstroomt, stijgt snel. De Servische autoriteiten vrezen voor overstromingen.

Gevaar

In Szeged in het zuiden van Hongarije heeft het water van de Tisa een hoogte van 9,8 meter bereikt, het hoogste peil sinds 1970. Een woordvoerder voor het bureau voor rampenbestrijding zei dat 158.000 mensen in ruim 50.000 huizen gevaar lopen.

Ook in Bulgarije is het peil van de Donau dinsdag gestegen. De Bulgaarse president Parvanov bezocht de westelijke stad Widin. Het water is daar sinds maandag met 2 centimeter gestegen tot een recordhoogte van 9,71 meter. Er zijn nog geen mensen geëvacueerd. Wel is een tentenkamp ingericht, waarin 4000 mensen kunnen worden opgevangen.

Dijken

In de oostelijke stad Lom heeft het water van de Donau het hoogste peil in 25 jaar tijd bereikt. Het peil is sinds maandag met 13 centimeter gestegen tot een hoogte van 9,63 meter. Militairen helpen met het bouwen van nieuwe dijken langs de rivier.