AMSTERDAM - Een registratiesysteem voor criminele kinderen onder de 12 jaar moet voorkomen dat deze kinderen steeds meer misdrijven plegen. Dat bepleiten de politie, het ministerie van Justitie en bureau Halt dinsdag in Algemeen Dagblad.

Kinderen plegen op steeds jongere leeftijd misdrijven, meldt het dagblad. Enkele honderden kinderen plegen zware delicten zoals straatroof of inbraak. Met een project genaamd Stop-reactie wordt geprobeerd de kinderen uit het criminele circuit te halen.

Criminele carrière

Criminele kinderen zijn volgens hoogleraar sociaalpedagogische hulpverlening Peter van der Laan 'een groot probleem'. "Als er aanwijzingen zijn voor crimineel gedrag op zeer jonge leeftijd, moet je de wenkbrauwen fronsen. Dan is er een ernstig probleem en is de kans op een criminele carrière heel groot." Het is volgens Van der Laan wenselijk de criminele kinderen beter te registreren.

Justitie, Halt en de politie zouden werken aan een systeem waarin kinderen onder de 12 jaar worden geregistreerd nadat ze zijn aangehouden. Het systeem moet voorkomen dat kinderen onopgemerkt vergrijpen plegen en pas later bij ernstige misdrijven in beeld komen.

Toename

Vorig jaar zijn iets meer jongeren tussen de 12 en 17 jaar voor een alternatieve straf naar een Halt-bureau verwezen dan in 2004. De toename bedroeg 3 procent en kwam daarmee uit op 22.215 jongeren. Tegelijk stuurde de politie minder jonge kinderen onder de 12 naar een Halt-bureau voor een Stop-reactie. Daarbij ging het om 1948 kinderen, een afname van 10 procent.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van de Halt-sector over 2005, die dinsdag bekend zijn gemaakt.