SAN FRANCISCO - De Californische stad San Francisco herdenkt dinsdag dat honderd jaar geleden een verwoestende beving de stad verwoestte en een daaropvolgende brand duizenden huizen in de as legde. De plechtigheden vallen samen met een onderzoek dat berekent dat een vergelijkbare beving drieduizend doden zou kunnen eisen en meer dan 150 miljard dollar zou kosten.

Nog voor het ochtendgloren, om 05.12 uur (14.12 uur Nederlandse tijd) wordt tijdens een ceremonie een minuut stilte gehouden. Precies op dat tijdstip in 1906 schudde de bodem onder de stad, waardoor ten minste vierduizend mensen omkwamen.

Monument

Later op de dag worden nog duizenden bezoekers meer verwacht bij het oudste monument voor de slachtoffers van de trillingen. Hotels, bars en restaurants herdenken de natuurramp op een luchtigere manier. Zij serveren speciale maaltijden en organiseren themafeesten.

Wetenschappers meldden maandag dat het gebied rond de baai van San Francisco de komende 25 jaar een kans van een op 25 heeft op een nieuwe zware beving. Daardoor zouden tussen de 1800 en 3400 personen kunnen omkomen en meer dan 90.000 panden beschadigd kunnen raken. De meeste doden zouden kunnen vallen door ineenstortende gebouwen van voor 1970. In dat jaar werden veel strengere bouwvoorschriften van kracht.