AMSTERDAM - Leerlingen moeten meer gestuurd worden bij de keuze voor een studie om beter te kunnen voldoen aan de eisen van de arbeidsmarkt. Dit zei J. van Zijl, voorzitter van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI), maandagavond tegen BNR Nieuwsradio. Hij deed een oproep aan scholen en het ministerie van Onderwijs om beter "te focussen op die opleidingen waar de maatschappij om vraagt".

Van Zijl verwacht binnenkort grote tekorten aan personeel in de zorg, bouw en tuinbouw. "De zorg staat met stip op een. Eigenlijk zou een op de zes leerlingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs een keuze moeten maken voor de zorgsector, willen we in de toekomstige vraag kunnen voorzien", aldus Van Zijl.

De RWI-voorzitter zette vraagtekens bij sommige studies die scholen aanbieden. Als voorbeeld noemde hij opleidingen waarin sport, dans en fysiotherapie centraal staan. "Als je studies waar geen vraag naar is op de arbeidsmarkt schrapt, dan duw je de jongeren een beetje in de goede richting", vindt Van Zijl.