AMSTERDAM - Het waterpeil van de Donau steeg maandag rap in Roemenië en Bulgarije, en ook in Servië was het overstromingsgevaar nog niet geweken.

Reddingswerkers en vrijwilligers in Servië probeerden te voorkomen dat de rivieroevers het zouden begeven nu het waterpeil van de Donau begint te zakken. Het water in de rivier de Tisa steeg intussen snel.

Duizenden militairen in Roemenië en Bulgarije poogden de dijken te versterken en legden nieuwe aan. Het waterpeil van de Donau bereikt de komende dagen in beide landen een hoogtepunt.

Recordhoogtes

De afgelopen dagen heeft de waterstand in de Donau door smeltende sneeuw en zware regenval recordhoogtes bereikt. Door de Donau stroomde 15.800 kubieke meter water per seconde, twee keer zoveel als normaal in deze tijd van het jaar, zo meldde het Roemeense ministerie van milieu en watermanagement.

Meer dan drieduizend inwoners werden geëvacueerd uit de dorpen Rast en Negoi in het zuiden van Roemenië, die blank kwamen te staan nadat zondag een dijk was doorgebroken. Het leger richtte tentenkampen op om hen op te vangen. In Rast vernietigde het water honderd huizen.

In de Roemeense havenstad Calarasi liep een hotel onder water, waarna tientallen toeristen en personeelsleden werden geëvacueerd. Stukken landbouwgrond werden onder water gezet om te voorkomen dat gebieden met veel inwoners zouden onderlopen. In het dorp Roseti werd een dam opgeblazen om Calarasi voor verdere overstromingen te behoeden.

De havensteden Lom, Oryahovo, Somovit en Nikopol in Bulgarije staan onder water, evenals duizenden hectare landbouwgrond langs de Donau.

In Veliko Gradiste, honderd kilometer ten oosten van de Servische hoofdstad Belgrado bereikte de Donau een recordhoogte van 9,41 meter. In de noordelijke provincie Vojvodina, die bekendstaat als de Servische graanschuur, liepen tienduizend hectare landbouwgrond door zware regens volledig onder water en veranderden nog eens twintigduizend hectare in een modderpoel.