TEL AVIV - Een jonge Palestijn heeft maandag de eerste zelfmoordaanslag gepleegd sinds de radicale groepering Hamas de Palestijnse gebieden bestuurt. De dader, verbonden aan de Islamitische Jihad, sleurde negen mensen in zijn dood mee. Tientallen mensen raakten gewond.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens Israëlische media sloeg de zelfmoordenaar toe in een restaurant nabij het oude centrale bustation in zuidelijk Tel Aviv.

Arrestaties

Dezelfde eetgelegenheid werd al in januari getroffen door een zelfmoordaanslag waardoor destijds twintig gewonden vielen. De Israëlische politie arresteerde maandagavond drie Palestijnen wegens directe betrokkenheid bij de aanslag.

Een woordvoerder van Hamas, sinds eind vorige maand aan de macht, liet maandag weten dat de zelfmoordaanslag een "daad van zelfverdediging" was. De Israëlische regering zei direct de Palestijnse regering volledig verantwoordelijk te houden voor de terreurdaad, de dodelijkste sinds augustus 2004.

Hamas was in het verleden zelf de uitvoerder van talrijke zelfmoordaanslagen in Israël, maar sinds ongeveer een jaar houdt Hamas zich rustig op dat vlak.

Veroordeeld

De Palestijnse president Abbas, verbonden aan de Fatah-beweging, heeft de aanval veroordeeld. Hij riep de internationale gemeenschap tegelijkertijd op een einde te maken aan de "verslechterende situatie" in de regio.

Palestijnse bronnen identificeerden de dader als Samer Salim Hammed uit een dorp in de buurt van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Over zijn leeftijd deden zondagavond verschillende berichten de ronde, variërend van zestien tot 21 jaar. De Islamitische Jihad stelde in een maandag verspreide videoboodschap dat de aanslag "is opgedragen aan de duizenden Palestijnen in Israëlische cellen".

Jihad

Overigens hebben ook de Al Aqsa Martelaren Brigades, gelieerd aan Fatah, de aanslag opgeëist, maar zowel Israëlische als Palestijnse bronnen meldden dat de Islamitische Jihad verantwoordelijk is geweest.

De aanslag had plaats op de dag dat het nieuwe Israëlische parlement voor het eerst bijeenkwam. Bovendien was het maandag extra druk in Tel Aviv wegens de paasvakantie. De veiligheidsmaatregelen waren extra opgevoerd. De Israëlische regering onder aanvoering van premier Olmert kondigde aan met vergeldingsacties te zullen komen.

VS

De weigering van de Hamas-regering om de aanslag maandag expliciet af te keuren is slecht gevallen bij Westerse regeringen. Vooral de VS reageerden maandag getergd. Washington zei "geen enkele rechtvaardiging te kunnen zien voor deze lafhartige terreurdaad". Hamas staat onder een steeds grotere druk van westerse landen.

Die hebben hun geldkraan naar de Palestijnse Autoriteit al goeddeels dichtgedraaid nu de radicale partij het geweld niet afzweert en Israël niet erkent. Maar verscheidene Arabische landen helpen het Hamas-bewind nu juist wel.

Qatar

Het rijke Golfstaatje Qatar zegde maandag toe 50 miljoen dollar te zullen schenken aan het Palestijnse bestuur. In een verklaring liet het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de beslissing voortkomt uit "Qatar's steun aan het Palestijnse volk".

Zondag zei Iran al hetzelfde bedrag aan de Palestijnen te zullen geven. De Palestijnse regering heeft eerder in april laten weten de salarissen van ambtenaren niet meer kunnen betalen. Ook de Arabische Liga gaat de Palestijnse regering steunen.