AMSTERDAM - De belangenorganisatie Clean Air Nederland (CAN) wil een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer om een rookverbod in horecagelegenheden af te dwingen. Dit verklaarde voorzitter Willem van de Oetelaar tegenover NU.nl.

Toezegging

Vrijdag zette D66-partijcoryfee Els Borst de veertigduizendste handtekening onder een petitie van CAN om een burgerinitiatief te kunnen indienen. Volgens van de Oetelaar heeft hij later op de dag contact gehad met Tweede Kamerlid Boris van der Ham (D66) die de toezegging deed om een hoofdelijke stemming aan te vragen.

Via de hoofdelijke stemming, waarbij alle 150 leden van de Kamer hun stem uitbrengen, moet nu een algeheel rookverbod worden ingevoerd. In 2003 besloot de Tweede Kamer elke Nederlander een rookvrije werkplek te garanderen, voor het horecapersoneel werd toen een uitzondering gemaakt.

Duperen

"Wij doen dit niet om rokers te duperen, maar om de zeventig procent niet-rokers te beschermen", aldus van de Oetelaar. "Het is nog niet duidelijk wanneer de stemming zal plaatsvinden, wij zijn nu eerst in onderhandeling met Kamervoorzitter Weisglass om een goede datum af te spreken voor de presentatie van het burgerinitiatief."

Bruine cafés

Horeca Nederland wil eerst de rechtsgeldigheid van een mogelijke stemming af wachten. "Wij volgen momenteel een richtlijn van het kabinet waarin het roken in horecagelegenheden wordt gedoogd", aldus woordvoerder Jaap Brantenaar, "dan moeten ze ons gewoon met rust laten." Volgens Horeca Nederland zal een algeheel rookverbod voornamelijk de "normale bruine cafés" raken.

Clean Air Nederland beweert dat juist de meerderheid van de Nederlandse horeca-ondernemers voorstander is van een dergelijk verbod. "Alle ondernemers weten dat het er aan gaat komen, nu of over 10 jaar." Volgens CAN is er geen reden om te vrezen voor omzetdaling. "Er is nu in zes of zeven landen een dergelijk verbod van kracht, dat heeft in restaurants zelfs tot stijging van de omzet geleid."

Drastische gevolgen

Wiel Maessen, voorzitter van belangenorganisatie voor rokers Forces Nederland, begrijpt niet waarop CAN die uitspraak baseert. "Als je nu kijkt naar Ierland en Schotland dan zie je dat de rookverboden daar drastische gevolgen met zich mee hebben gebracht. In Ierland is er sprake van een omzetdaling van achttien procent waardoor de werkgelegenheid in de horeca met twaalf procent is gedaald."

"Het is sowieso nog maar de vraag of er een hoofdelijke stemming zal komen. Er zal eerst een toetsingscommissie toestemming voor een dergelijk initiatief moeten geven ", aldus Maessen.

Boris van der Ham

Tweede Kamerlid Boris van der Ham liet in een reactie weten het initiatief van harte toe te juichen. "Dit onderwerp moet absoluut besproken worden in de Kamer, maar dat betekent natuurlijk niet dat wij dit voorstel honderd procent steunen. Wij zullen eerst moeten kijken naar de precieze inhoud van het voorstel", aldus van der Ham.