WASHINGTON - Amerikaanse senatoren hebben zondag gezegd dat de regering-Bush rechtstreekse gesprekken met het Iraanse regime zou moeten voeren om de nucleaire crisis met dat land op te lossen. Een dergelijk overleg kan volgens de invloedrijke Republikein Richard Lugar "nuttig" zijn om de impasse te doorbreken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De voorzitter van de senaatscommissie voor buitenlandse zaken stelde voor de zender ABC verder dat het te vroeg is om aan te dringen op sancties tegen Teheran. De VS proberen door druk van de VN-Veiligheidsraad Iran zover te krijgen dat die het kernprogramma stillegt. De invloedrijke raad komt later deze maand bijeen om de nucleaire ambities van Iran te bespreken.

Lugar kreeg in het programma bijval van Democratische zijde. "Ik denk dat er niets verloren gaat door een dialoog met hen te beginnen", aldus senator Evan Bayh. "Maar ik denk ook niet dat we ons illusies moeten maken. Ik verwacht niet dat ze op woorden alleen zullen reageren."

De VS en Iran hebben sinds de Iraanse islamitische revolutie van 1979 geen diplomatieke contacten meer. Washington is al wel van plan om met Iran te gaan praten, maar dat overleg zal alleen over de situatie in Irak gaan. Onderhandelingen over de nucleaire situatie zouden een doorbraak betekenen.