ROME - De gedoodverfde nieuwe Italiaanse premier Romano Prodi wil dat zes landen binnen de Europese Unie versneld integreren: Italië, Frankrijk, Duitsland, Spanje, België en Luxemburg. In zo'n EU-kerngroep is geen plaats voor Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Dit zei "il professore" in een vraaggesprek dat de Britse krant The Sunday Times zondag heeft gepubliceerd. Volgens de voormalige voorzitter van de Europese Commissie is het zijn prioriteit dat een bondgenootschap wordt gesmeed van "de landen die het meest vastbesloten zijn om door te zetten met een gemeenschappelijke Europese politiek".

Sterke band

"Wij hebben een sterke band nodig, niet alleen met Frankrijk en Duitsland, maar ook met de zogeheten groep van zes landen zoals België en Luxemburg, maar niet Nederland", aldus Prodi. Volgens de winnaar van de Italiaanse verkiezingen heeft Groot-Brittannië door geen referendum te houden over de Europese grondwet gekozen voor "een beleid dat meer onafhankelijk is van de EU".

Nederland hield wel een referendum, waarin het ontwerp van de grondwet werd verworpen. Opvallend is dat Frankrijk wel bij de kerngroep van Prodi mag horen. De Fransen stemde eveneens in een referendum tegen de komst van de grondwet.

Radio 1

Volgens Radio 1 heeft een woordvoerder van Prodi zondag ontkend dat Nederland niet bij de kerngroep zou horen. De journalist van The Sunday Times zou een vertaalfout hebben gemaakt en Prodi zou hebben gezegd dat Nederland er juist wel bij hoort. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag kon dit zondag niet bevestigen.

Verkeerde spoor

Bij staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken roept het standpunt van Prodi over de positie van Nederland vooral veel vragen op. "Ik vind het heel onduidelijk. Als het Prodi zou gaan om het nee tegen de Europese grondwet dan zit hij op het verkeerde spoor", zei de staatssecretaris maandag in het Radio 1 Journaal.

"Er is een aantal landen dat het tegenstemmen niet kan verteren, maar dat wordt een steeds kleinere groep. Prodi realiseert zich blijkbaar niet dat het probleem over de grondwet niet alleen bij Frankrijk en Nederland ligt."