AMSTERDAM - Mark Rutte, kandidaat-lijsttrekker van de VVD, zal niet als zijn rivaal Rita Verdonk een waarnemer sturen naar het tellen der stemmen, maar heeft er geen probleem mee dat Verdonk dat wel doet. "Als dat haar comfort geeft, moet ze het vooral doen".

Dat zei Rutte zondag in het tv-programma Buitenhof. Zelf heeft hij "geen twijfel dat het goed zal gaan". Volgens Rutte gaat het in deze kwestie niet om angst voor fraude. "Het campagneteam van Verdonk is bang voor fouten, het is voor het eerst dat de lijsttrekker op deze manier wordt gekozen."

Debat

Rutte daagde Verdonk opnieuw uit om het debat met hem niet te ontwijken. Hij wil in zijn campagne de nadruk leggen op bestrijden van bureaucratie en versterken van economie. Ook is er verschil in stijl met Verdonk. "Ik ben meer een mobiliserend leider", aldus Rutte.

Verdonk heeft erover geklaagd dat zij als minister van Vreemdelingenzaken en Integratie door de Tweede Kamer heel anders wordt bejegend dan VVD-minister Hoogervorst van Volksgezondheid.

Volgens Rutte is er een "groot verschil" tussen beide ministers. Men kan Hoogervorst niet verantwoordelijk houden voor fouten van artsen of verplegers. Bij de portefeuille van Verdonk wordt de macht van staat direct ingezet tegen mensen.