TEHERAN - Iran schenkt de door Hamas geleide Palestijnse regering 50 miljoen dollar. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki zondag gezegd. Westerse landen hebben hun financiële steun opgeschort, zolang Hamas het geweld niet afzweert en Israël niet erkent. De Palestijnse regering kan daardoor de salarissen van ambtenaren niet meer betalen.

Volgens Mottaki voelt Iran, als vriend van het Palestijnse volk, het als zijn plicht om de Hamas-regering financieel te steunen. Net als Hamas erkent de islamitische republiek het bestaansrecht van Israël niet. De conservatieve president Mahmoud Ahmadinejad heeft herhaaldelijk gezegd dat de joodse staat van de kaart moet worden geveegd.

Arabische Liga

De Iraanse bewindsman riep andere moslimlanden op ook financiële steun te geven aan de noodlijdende Palestijnse autoriteit. De Arabische Liga liet vorige maand al weten dat zij de Palestijnse regering zal blijven steunen, ongeacht de samenstelling.

Terreurorganisatie

Hamas is verantwoordelijk voor talloze aanslagen op Israëlische doelen in de afgelopen jaren. Israël en de Verenigde Staten beschouwen de radicale beweging als een terreurorganisatie en sluiten Hamas uit als onderhandelingspartner. Beide landen vrezen dat Iran door zijn financiële steun meer invloed zal krijgen op Hamas.