KATHMANDU - Het openbare leven in de Nepalese hoofdstad Kathmandu raakt steeds verder verlamd door de stakingen en betogingen die zondag de elfde dag ingingen. Voedsel en brandstof worden schaars en de prijzen stijgen. De betogingen hadden zondag ook voor het eerst plaats in de toeristische wijken van de hoofdstad.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Honderden mensen in de wijk Thamel scandeerden leuzen tegen koning Gyanendra en staken autobanden in brand. Agenten arresteerden een dozijn mensen. De oproerpolitie is massaal in de toeristenwijk aanwezig maar houdt zich vooralsnog afzijdig.

Koning Gyanendra trok vorig jaar februari alle macht naar zich toe uit onvrede over het functioneren van de regering, nadat hij in mei 2002 het gekozen parlement had ontbonden. Hij maakte vrijdag bekend dat hij zo spoedig mogelijk verkiezingen wil houden.

De vorst noemde echter geen datum. De oppositie wees de mededeling van de koning van de hand, omdat die geen enkele waarde zou hebben. Zij denken dat er onder het bewind van de koning geen vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk zijn.