ROME - In een sfeervol verlichte Sint-Pietersbasiliek heeft paus Benedictus XVI in de nacht van zaterdag op zondag voor het eerst de traditionele paasvigilie geleid.

Tijdens de eerste minuten van de paaswake was het nog donker in de basiliek, net zoals in het graf van Jezus. Dan werd het paaslicht naar binnen gedragen, een kaars die symbool staat voor de opstanding van Jezus Christus, en er werden andere kaarsen aangestoken. In zijn preek noemde het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk de opstanding "de grootste verandering, de absoluut beslissendste sprong in een volstrekt nieuwe dimensie die zich ooit heeft voorgedaan in de lange geschiedenis van het leven en zijn ontwikkelingen".

'Explosie van licht'

"Het gaat om een kwalitatieve sprong in de geschiedenis van de evolutie en het leven in zijn algemeenheid, naar een nieuw toekomstig leven, naar een nieuwe wereld", aldus de Duitse paus, die zondag 79 is geworden. Benedictus XVI, die in de kleuren goud en wit was gekleed, vergeleek de opstanding van Jezus, die de christenen met Pasen vieren, met "een explosie van licht, een explosie van liefde".

Tijdens de dienst heeft de paus ook zeven mensen gedoopt, uit Japan, Albanië, Peru, Colombia en Kameroen. Later zondag, op het middaguur, zal Benedictus op het Sint-Pietersplein de traditionele zegen Urbi et Orbi uitspreken.

Volgens het Italiaanse persbureau Ansa zal de paus een appel doen voor vrede in het Heilige Land. Ook zal hij de internationale gemeenschap oproepen het Palestijnse volk op weg naar een eigen staat te helpen.