KATHMANDU - Het is nog altijd onrustig in Nepal. In de hoofdstad Kathmandu gingen zaterdag tweehonderd journalisten de straat op. Ze willen dat tientallen collega's worden vrijgelaten. Die zitten vast sinds de koning veertien maanden geleden aan de macht kwam. Ook eisen ze meer persvrijheid.

Al tien dagen protesteren de Nepalezen tegen de koning. Ze willen dat hij zijn macht afstaat. Duizenden mensen zijn zaterdag de straat opgegaan omdat ze willen dat de democratie wordt hersteld.

Verbod

De door de koning benoemde regering heeft alle demonstraties in Kathmandu en omgeving verboden. Sinds de buitenspel gezette politieke partijen vorige week een algehele staking uitriepen, zijn honderden mensen die het verbod hebben geschonden door de politie afgetuigd en aangehouden.

Herschrijven grondwet

In een nieuwjaarsboodschap die vrijdag kort na middernacht werd uitgezonden toen de meeste Nepalezen al naar bed waren, zei koning Gyanendra dat er verkiezingen zouden komen, maar niet op welke termijn. De partijen willen dat een speciale vergadering wordt belegd om de grondwet te herschrijven, zodat de rol van de koning drastisch wordt ingeperkt.