ROME - De centrumrechtse coalitie van de Italiaanse premier Berlusconi zou de verkiezingen hebben gewonnen als hij de kieswet niet had laten aanpassen. Die conclusie trekt de krant Il Giornale, eigendom van Berlusconi, zaterdag op basis van een 'simulatie'.

Als de verkiezingen waren gehouden onder de voorwaarden van de oude kieswetgeving zou de coalitie van Berlusconi volgens de krant zowel in de Senaat als in de Kamer van Afgevaardigden de meerderheid hebben gekregen.

Berlusconi bewerkstelligde volgens velen de hervorming van de kieswetgeving om in het zadel te kunnen blijven. Na de door de centrumlinkse coalitie van Romano Prodi gewonnen verkiezingen vroeg een journalist aan Berlusconi of hij spijt had van de wetswijziging. De premier zei daarop: "Volgende vraag!"

Berlusconi geeft zich overigens nog steeds niet gewonnen na de verkiezingen van 9 en 10 april. Hoewel hij de stembusgang ook na hertelling van ongeldige stemmen onmogelijk meer kan winnen, blijft de regeringsleider vasthouden aan de stelling dat de verkiezingen verliezers noch winnaars telt.

In een brief aan de krant Corriere della Sera pleitte de centrumrechtse politicus zaterdag opnieuw voor een brede coalitie van nationale eenheid met Romano Prodi. Het is anders onmogelijk het land op "positieve en productieve" wijze te besturen.