MOSKOU/TEHERAN - De Russische regering heeft Hamas financiële steun in het vooruitzicht gesteld omdat anders het Palestijnse bestuur bezwijkt onder de financiële problemen. Dat maakte het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag in een communiqué bekend. Om hoeveel geld het draait is onduidelijk.

Minister Lavrov zou in een telefoongesprek met de Palestijnse president Abbas de steun hebben toegezegd. "Mahmoud Abbas stelde de intentie van Rusland zeer op prijs", stond in het persbericht te lezen. De bewindsman verklaarde eerder al dat het opschorten van de hulp aan de Palestijnse regering een vergissing is. Wel riep hij Hamas op gehoor te geven aan de eisen van de internationale gemeenschap.

Erkenning Israël

Hamasleider Meshaal toonde zich zaterdag weinig genegen dat te doen. Tijdens een conferentie in in de Iraanse hoofdstad Teheran verklaarde hij de erkenning van Israël uit te sluiten. "De nieuwe regering in Palestina zal Israël nooit erkennen. Er is geen andere weg dan verzet om de vijand uit ons land te verdrijven", citeerde het Iraanse persbureau ISNA de Palestijn zaterdag.

EU

Meshaal uitte scherpe kritiek op de Europese Unie wegens het dichtdraaien van de geldkraan. Zo wordt de democratisch genomen beslissing van de Palestijnen veronachtzaamd. "We dachten dat de Europeanen met hun democratische pretenties een rationele en eerlijke houding tegenover Palestina hadden. Nu zien we echter dat ook de Europeanen dezelfde weg zijn ingeslagen als de Verenigde Staten en druk op ons uitoefenen."