AMSTERDAM - De voormalige Joegoslavische geheim agent Slobodan Mitric wordt na 33 jaar alsnog Nederland uitgezet. Het ministerie van Justitie weigert zijn status van 'ongewenst vreemdeling' op te heffen. Dat meldt Trouw zaterdag. Mitric, alias 'Karate Bob', had gevraagd om opheffing van zijn status.

Met zijn verzoek tot opheffing van zijn status wilde Mitric in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering, schrijft de krant. Sinds 1992 leefde hij met zijn echtgenote van haar uitkering. Na haar overlijden in januari dit jaar zit Mitric zonder inkomsten, verklaart zijn advocaat in de krant. "Als ongewenst vreemdeling mag Mitric niet werken en heeft hij geen recht op bijstand."

De Joegoslaaf is volgens de krant meegedeeld dat hij Nederland uiterlijk 26 april moet verlaten. Uit een ambtsbericht van 2003 zou blijken dat hij geen gevaar loopt als hij terugkeert naar Servië. De advocaat van Mitric spant een kort geding aan tegen de staat om de uitzetting van zijn cliënt te voorkomen.

Liquidatie

Mitric weigerde in 1973 bevelen van zijn werkgever door een liquidatie niet uit te voeren. Hij vluchtte naar Amsterdam, waar hij drie landgenoten ombracht. Zij zouden door Belgrado zijn gestuurd om deserteur Mitric te vermoorden. Pogingen van Nederland om Mitric naar Joegoslavië uit te zetten, mislukten sindsdien. Zijn uitzetting was volgens de rechter onrechtmatig, omdat hem in zijn vaderland de doodstraf zou wachten voor desertie.

"De staat meent dat de kans hierop na het tijdperk-Milosevic nihil is", verklaart zijn advocaat in het ochtendblad. "Maar haat verjaart niet en die uitspraak staat nog steeds."