DEN HAAG - Minister Verdonk (Vreemdelingenbeleid) heeft het gevoel dat de Tweede Kamer haar harder aanpakt dan collega-ministers. Ze zegt zaterdag in het AD het opvallend te vinden dat zij in de afgelopen maanden twee moties van afkeuring heeft gekregen en minister Hoogervorst (Volksgezondheid) nog nooit.

"Ik heb nog nooit gezien dat hij werd aangesproken op zieke mensen of het aantal zelfmoorden of kruisjes die eigenlijk niet op formulieren gezet hadden mogen worden. Hij heeft het hele zorgstelsel ingevoerd en dat is prachtig. Maar hij wordt niet aangesproken op het werk van een verpleegkundige", aldus de minister in de ochtendkrant. Hoogervorst is eveneens van de VVD.

Verdonk vindt dat ze zelf wel op elk individu wordt aangesproken. "Ik voer ook stelselwijzigingen door, maar ik word ondertussen steeds aangesproken op elk individu dat bij een uitvoeringsorganisatie werkt", aldus Verdonk in de krant.

'Dom'

CDA-Tweede Kamerlid Mirjam Sterk noemde zaterdag in het TROS-radioprogramma Kamerbreed de uitlatingen van Verdonk "dom". Minister Verdonk is ook verantwoordelijk voor mensen die voor haar werken, aldus Sterk.

Frits Huffnagel (VVD), de campagneleider van Mark Rutte vindt dat Verdonk haar kritiek verkeerd verpakt door te suggereren "val een ander aan". Rutte is de tegenstrever van Verdonk in de strijd om het lijsttrekkerschap van de VVD.

Fraude

Huffnagel reageerde ook op de wens van Verdonk om een waarnemer te hebben bij het partijbureau als de stemmen van de VVD-leden over de gewenste partijleider worden geteld. De Volkskrant berichtte hier zaterdag over. "Ik heb geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van fraude. Laat haar maar iemend sturen. Het is wel slecht dat dit in de krant komt."

Verdonk wil dat een waarnemer toeziet op het tellen van de stemmen bij de verkiezingen voor het lijsttrekkerschap. Woordvoerder van haar campagneteam, Ed Sinke, liet weten dat een waarnemer bij een verkiezing "volstrekt normaal" is. "Wij beschuldigen niemand. Wel is ons uit een gesprek met het partijbestuur gebleken dat de VVD niet alles goed op orde heeft." Bij een goede procedure hoort volgens Sinke ook een waarnemer: "Vertrouwen is goed, controle is beter."

Huffnagel, die wethouder wordt in Den Haag, herinnerde eraan dat de leden van de VVD eerder stemden op een lijsttrekker voor het europarlement en op de partijvoorzitter. De leden van de VVD kunnen hun stem op de lijsttrekker uitbrengen per telefoon, computer of per brief. Daarbij is een notaris aanwezig en de campagneteams zijn uitgenodigd, aldus Huffnagel. "De deuren staan open, laat iedereen maar mee kijken."