BERLIJN - In Duitsland gaan steeds meer stemmen op om gedwongen huwelijken strafbaar te stellen. De regerende christendemocraten pleiten voor straffen tot vijf jaar voor personen die anderen tot huwelijken dwingen. De sociaaldemocratische coalitiepartner SPD wil de misstand eveneens aanpakken, maar noemt nog geen strafmaat.

Het is verkeerd om onvrijwillige huwelijken te beschouwen als uitvloeisel van bepaalde culturen, aldus de christendemocratische vicefractievoorzitter Bosbach vrijdag tegen Duitse media. Tolerantie is hier misplaatst, stelde de toppoliticus. Volgens hem gaat het om een misdrijf, omdat er bijzonder zware ongeoorloofde dwang wordt uitgeoefend.

Eerwraak

De discussie over gedwongen huwelijken is in de Bondsrepubliek opgelaaid door een geval van eerwraak. Een Duits-Turks meisje werd door een broer doodgeschoten, omdat ze haar gedwongen huwelijk had beëindigd. De broer was donderdag tot ruim negen jaar cel veroordeeld.

België heeft eerder dit jaar als eerste land van de Europese Unie een wetsvoorstel tegen gedwongen huwelijken gepresenteerd. Iemand tot een huwelijk dwingen kan twee jaar cel gaan kosten. In Nederland pleitte de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken in september vorig jaar voor het strafbaar stellen van onvrijwillige huwelijken.