ROME - De toch al kleine kans dat de centrumrechtse coalitie van de Italiaanse premier Berlusconi alsnog wordt uitgeroepen tot winnaar van de parlementsverkiezingen van deze week, is vrijwel verdwenen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf vrijdag toe een telfout te hebben gemaakt. Niet ruim 80.000, maar iets meer dan 5000 stemmen zijn ongeldig verklaard.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Zelfs als die stemmen allemaal naar Berlusconi of zijn politieke bondgenoten gaan, zal dat niets veranderen aan de einduitslag. Die wees eerder deze week al de centrumlinkse oppositieleider Romano Prodi aan als winnaar. Bovendien zijn de stemmen die tot dusver zijn herteld, vrijwel gelijkmatig verdeeld over beide kampen, aldus Italiaanse media.

Berlusconi wilde de uitslag niet aanvaarden tot alle ongeldige stemmen opnieuw waren bekeken. Hij sprak woensdag nog van grote onregelmatigheden bij de stembusgang in alle delen van het land.

Ook vrijdag weigerde de steenrijke en omstreden mediamagnaat zich bij zijn nederlaag neer te leggen. "We zullen ons blijven verzetten", hield hij zijn aanhangers voor.

Hooggerechtshof

Het hooggerechtshof moet de uitslag van de verkiezingen nog bekrachtigen. Berlusconi's regering doet er alles aan om dat tegen te gaan. Minister Mirko Tremaglia, verantwoordelijk voor Italiaanse ex-pats, deed vrijdag een uiterste poging om zichzelf en zijn collega's langer in het pluche te houden door te roepen dat alle Italianen in het buitenland opnieuw naar de stembus moeten.

Tremaglia zei dat zich bij de verkiezingen in het buitenland onregelmatigheden hebben voorgedaan. Ongeveer 10 procent van de Italiaanse kiezers in andere landen zou geen oproep hebben ontvangen om te gaan stemmen en dus geen gebruik hebben kunnen maken van zijn democratisch recht. In totaal zou het gaan om 220.000 mensen, in theorie genoeg om de verkiezingsuitslag te doen kantelen.

Prodi's alliantie won de stembusgang met miniem verschil. Bij de verkiezingen voor de Kamer van Afgevaardigden bedroeg de marge slechts 25.000 stemmen. In de Senaat was het verschil groter. Prodi is al begonnen met onderhandelingen met zijn coalitiepartners over de vorming van een nieuwe regering. Hij heeft gezegd met het corrupte verleden van zijn land te willen afrekenen.