ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vrijdag de 20-jarige D.M. veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding van 75.000 euro voor poging tot doodslag op een motoragent. Het Openbaar Ministerie was na afloop ontevreden over de motivering van de rechter en gaat hoogstwaarschijnlijk in beroep tegen de uitspraak.

De Rotterdammer reed op 15 oktober 2005 op de A15 ter hoogte van de afslag Rhoon tot twee keer toe in op de agent. De politieman raakte levensgevaarlijk gewond. Zijn linkeronderbeen moest worden geamputeerd, hij liep meerdere botbreuken op en heeft mogelijk blijvend hersenletsel. M. reed in een gestolen auto en wilde volgens de rechtbank niets anders dan een aanhouding voorkomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden tien jaar gevangenisstraf voor poging tot moord. De rechter achtte dat niet bewezen. "De verdachte heeft geen tijd gehad om na te denken over zijn daad, waardoor van voorbedachte rade geen sprake kan zijn", aldus de rechter. De straf die hij aan M. oplegde, is ook voor andere zaken als heling, bedreiging en vuurwapenbezit. M. is al eerder veroordeeld voor geweldsmisdrijven.

Kalm beraad

Het OM blijft erbij dat M. wel degelijk "na kalm beraad" heeft gehandeld. "Nadat hij de agent de eerste keer heeft geraakt, ziet M. de motorrijder wankelen en raakt hem nog een keer. Dat is voorbedachte rade, poging tot moord", aldus een woordvoerster. Het gaat het OM niet zozeer om de strafmaat als wel om de motivering.

Volgens het vonnis is het M. aan te rekenen dat hij niets heeft gedaan om de aangereden 39-jarige motoragent te helpen. "Hij heeft de gevolgen van de aanrijding geaccepteerd en heeft met opzet geprobeerd de agent van het leven te beroven", aldus de rechter.

Toerekeningsvatbaar

Hij voegde eraan toe dat de verdachte tijdens zijn daad volledig toerekeningsvatbaar was, hoewel hij aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. De opgelegde schadevergoeding van 75.000 euro is een voorschot.

Het bedrag kan nog oplopen. Het slachtoffer is voor de rest van zijn leven gehandicapt. Tijdens de uitspraak waren veel collega's van de man aanwezig. De familie van de verdachte werd gescheiden van hen gehouden.