UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 86,4 procent van de treinen op tijd laten rijden. Daarmee voldoet NS aan de prestatienorm van 86 procent die is afgesproken met Verkeer en Waterstaat.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerder van NS bevestigde vrijdag een bericht hierover in de GPD-kranten. In de afgelopen week lag de punctualiteit zelfs op 90,9 procent, volgens de zegsman is dat "extreem hoog".

Waardering

De waardering van de treinreiziger lag in het eerste kwartaal van dit jaar echter iets lager dan een jaar eerder. Dit blijkt uit het driemaandelijks klanttevredenheidsonderzoek dat NS uitvoert in samenwerking met diverse consumentenorganisaties.

De NS en spoorbeheerder Prorail bestrijden de vertragingen onder meer door kritisch te kijken naar alle processen en door beter onderhoud van het materieel. Het personeel levert ook tips waardoor het treinverkeer soepeler kan verlopen.

Trucs

Rover, de belangenorganisatie van openbaar vervoergebruikers, staat niet te juichen bij de cijfers van NS. "Op papier rijdt de trein beter op tijd, maar de reiziger heeft letterlijk het nakijken", stelt R. Spithorst van Rover. De NS zou twijfelachtige trucs toepassen om te voldoen aan de eisen.

Rover noemt een paar voorbeelden van laakbaar gedrag. Het gaat dan onder meer om het traject Zwolle - Nijmegen - Roermond. De overstap in Nijmegen is volgens Rover verdwenen omdat de trein naar Roermond een paar minuten eerder vertrekt. "Gevolg: extra rijtijd tussen Nijmegen en Roermond, treinen dus beter op tijd, reiziger heeft het nakijken".

Maling

De reiziger en de politiek worden volgens de consumentenorganisatie "gewoon in de maling genomen" door NS.

"Het is een schande, en het steunt ons in onze opvatting dat je moet kijken naar de punctualiteit van reizigers in plaats van naar de punctualiteit van de treinen".