GENNEP - Waarschijnlijk bij een overval op een woning in het Limburgse Gennep is donderdagavond een persoon om het leven gekomen. Dat meldde de politie. De melding kwam omstreeks 22.25 uur bij de politie binnen. Het gaat om een woning aan de Groene Kruisstraat. Meer informatie wil de politie momenteel niet verstrekken.

De politie heeft de omgeving van de woning afgezet en houdt een technisch onderzoek in en rond de woning. Volgens buurtbewoners is de dader of zijn de daders achterom het huis binnengekomen. Aan de voorkant van de woning waren tijdens de vermoedelijke overval alle rolluiken dicht.

Ringalarm

Ofschoon Gennep vlakbij de Duitse grens ligt, heeft de politie Limburg Noord niet de Duitse politie gealarmeerd. Dat meldde de politie in het naburige Duitse Kleef vrijdagmorgen vroeg.

De politiekorpsen in de Duits-Nederlandse grensstreek kennen een zogenoemd "Ringalarm", waarbij ook korpsen aan de andere klant van de grens op de hoogte worden gesteld van criminele feiten bij de buren. Dat is in dit geval niet gebeurd. Limburg wordt al jaren geteisterd door criminelen, die aan de ene kant van de grens een misdrijf plegen om dan vervolgens de grens over te vluchten. Op die manier blijven ze ongrijpbaar.

Oost-Europese bendes

Het aantal meldingen van gewelddadige overvallen in Limburg neemt de laatste tijd toe. Politie en wetenschappers vermoeden dat met name Oost-Europese bendes in het grensgebied actief zijn met het plegen van overvallen, met name op woningen. Door de specifieke grensligging van Limburg zijn overvallen volgens deze bronnen een eenvoudig: een crimineel is in een wip de grens over en vervolgens moeilijk te traceren.