AMSTERDAM - Vrienden van Mabel Wisse Smit moesten zwijgen over haar verleden met de vermoorde crimineel Klaas Bruinsma toen ze zich ging verloven met prins Johan Friso. "Ik was een van de velen uit Mabels omgeving die wisten dat het geen oppervlakkig zeilcontact was met Bruinsma. Het was een opvallend hechte kameraadschap", stelde journaliste Daniela Hooghiemstra vrijdag in de Volkskrant.

"Wie het ter discussie stelde, verloor de vriendschap." Tot aan de ontknoping van de affaire was zij, naar eigen zeggen, een van de beste vriendinnen van Mabel.

Vlekkeloos

"Op het moment dat je trouwt met een prins verwacht men dat je vlekkeloos bent of lijkt. Je wordt onderdeel van de koninklijke theatervoorstelling of wordt geacht een perfecte rol te spelen. Zo wordt het verleidelijk je geschiedenis te herschrijven", zegt Hooghiemstra in de ochtendkrant.

Samen met Dorien Hermans schreef Hooghiemstra het boek 'Vertel dit aan niemand'. Daarin analyseren zij de relatie van de Oranjes als werkgever met de hofhouding. Ook de mechanismen die in werking treden als personen in contact treden met het Koninklijk Huis komen aan bod.