HOOFDDORP - Minister Donner van Justitie heeft de gemeente Haarlemmermeer toegezegd dat er een nieuw onafhankelijk onderzoek komt naar de brandveiligheid van het cellencomplex op Schiphol-Oost. Een brief met die toezegging kwam donderdagavond ter sprake tijdens een vergadering van de gemeente Haarlemmermeer.

Haarlemmermeer weigerde vorige maand het hele cellencomplex te heropenen, omdat de brandveiligheid volgens de gemeente niet onomstotelijk is aangetoond. Donner schrijft in de brief aan de gemeente dat hij het daarmee eens is. Hij wil de brandveiligheid daarom met een onderzoek aantonen. Haarlemmermeer kan daarna nog een tegenonderzoek laten uitvoeren.

Totdat de uitslag van beide onderzoeken bekend is, blijft het bewuste deel van het complex gesloten, zo benadrukte de gemeenteraad van Haarlemmermeer donderdag. Door de toezeggingen van minister Donner is de gemeente bereid mee te werken aan een akkoord over de toekomst van het cellencomplex.

Dat akkoord zou inhouden dat het complex nog een jaar langer open blijft tot eind april 2007. Uiteindelijk moet er een nieuw detentiecentrum komen bij de marechausseekazerne in Badhoevedorp.

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen eind oktober vorig jaar elf mensen om het leven die illegaal in Nederland verbleven.