DEN HAAG - De drukte op de Nederlandse wegen is op Witte Donderdag erger geweest dan de ANWB had verwacht. Op het drukste moment stond er 420 kilometer file.

Op een normale donderdag staat er rond 17.00 uur ongeveer 160 kilometer file. Een ongeluk op de A50 was een van de oorzaken van de drukte. Volgens een woordvoerder stonden er rond 19.30 uur nog dertig files met een lengte van 130 kilometer.

Door het ongeval op de A50, waarbij een 38-jarige vrachtwagenchauffeur om het leven kwam, ondervond het verkeer ernstige hinder bij het knooppunt Grijsoord in de richtingen Utrecht en vanuit Arnhem.

Op de A27 bij Utrecht verongelukte donderdagavond een motorrijder. Dat heeft een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) laten weten.

Het ongeluk gebeurde onder het viaduct bij knooppunt Lunetten op de rijbaan richting Breda. Op de A27 stond rond 21.00 uur nog een file van vier kilometer.

Op Goede Vrijdag is er normaliter volgens de ANWB nauwelijks sprake van een ochtendspits, maar na het middaguur wordt het snel drukker op de weg. Vooral rond de Veluwe en naar Zeeland zijn files mogelijk. De ANWB verwacht ook files op de A7 naar Groningen wegens de Bloemenjaarmarkt in de provinciehoofdstad.

Die trekt rond 150.000 bezoekers. Verder zijn er wachttijden mogelijk bij de veren naar de Waddeneilanden.