HAARLEM - De 32-jarige Spanjaard die vorige week melding maakte van een bom aan boord van een vliegtuig van Iberia is op vrije voeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem donderdag laten weten.

De man werd vrijdagavond aangehouden nadat hij in een vliegtuig van Iberia zou hebben gedreigd het toestel te laten ontploffen. De piloot keerde het toestel dat op weg was naar Madrid direct om en landde op Schiphol.

Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek naar de gang van zaken vrijwel afgerond. Justitie heeft "sterke aanwijzingen dat de verdachte niet de intentie heeft gehad om een (valse) bommelding te doen, hoewel dat bij anderen wel zo is overgekomen."

Spraakverwarring

De man hoeft daarom niet langer vastgehouden te worden. Of hij verder nog wordt vervolgd moet binnen enkele weken duidelijk worden. De advocaat van de man, H. Jahae, verklaarde maandag dat er sprake is geweest van spraakverwarring.

"Op het moment dat het vliegtuig klaar stond om op te stijgen heeft hij in het Spaans gezegd: 'daar gaan we'. De vrouw naast hem heeft dat uitgelegd als 'we gaan de lucht in'." Ook zou de Spanjaard zich nerveus hebben gedragen.

Glijbanen

Met hulp van speurhonden werd het toestel doorzocht op de aanwezigheid van explosieven, maar die bleken niet aanwezig. De 165 passagiers verlieten het toestel via de opblaasbare glijbanen bij de nooduitgangen en werden opgevangen in een afgesloten gedeelte van de luchthaven.