MAASTRICHT - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Chris van der S. voor de moord op een Duitse drugsdealer.

Tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in een woning in Maastricht in de nacht van 8 op 9 maart vorig jaar kwam naast de 22-jarige Duitser ook een 31-jarige man uit Margraten om het leven.

Poging tot doodslag

Voor deze moord wordt in Duitsland een 24-jarige man van Russische afkomst vervolgd. Het is de tweede keer dat Van der S. tbs met dwangverpleging boven het hoofd hangt. De Maastrichtenaar werd in december 2003 veroordeeld voor poging tot doodslag op zijn toenmalige vriendin.

Schampschot

Hij had haar door het hoofd geschoten. De vrouw kwam er met een schampschot af. Het OM eiste destijds onvoorwaardelijke tbs, maar het Hof in Den Bosch ging daar niet in mee en veroordeelde Van der S. tot een gevangenisstraf en een voorwaardelijke tbs. Enkele maanden nadat hij weer vrij en 'uitbehandeld' was, pleegde de man de moord tijdens de drugsdeal in Maastricht. Zijn slachtoffer kreeg van dichtbij twee schoten door het hoofd.

'Hij of ik'

Van der S. hield de rechtbank voor dat hij uit noodweer handelde. Volgens hem kwam de Duitser met een mes op hem afgestormd en kon hij geen kant meer op. "Het was geen executie, het was hij of ik."

De Officier van Justitie veegde die uitleg van tafel. Zowel uit de getuigenverklaringen als uit het technisch onderzoek blijkt dat de man alle kans had om te vluchten. Bovendien is er geen enkel bewijs dat de Duitser een mes bij zich had.

Ruzie

Bij de drugsdeal waren negen personen betrokken. De man en vrouw in wiens woning de transactie plaatsvond, drie Nederlanders onder wie Van der S. en de man uit Margraten, en vier Duitsers van Russische afkomst. De Duitsers waren naar Maastricht afgereisd om 70 gram heroïne te kopen van de drie Nederlanders. Er ontstond vervolgens ruzie, waarbij de twee doden vielen.