AMSTERDAM - Een groep taxichauffeurs heeft de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam verzocht om op te treden tegen het bestuur van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA). Ze eisen dat de Ondernemingskamer de bestuurders uit hun functie ontheft en een interim-management aanstelt. Dat liet hun advocaat L. Jagtenberg donderdag weten.

De 229 chauffeurs verwijten de drie bestuursleden D. Grijpink, G. van Gelderen en H. Janmaat 'slecht ondernemerschap'. Directe aanleiding voor de aanklacht is een rapport van de Ondernemingskamer over TCA dat begin deze maand verscheen. De onderzoekers stellen daarin dat de boekhouding van de Amsterdamse taxicentrale niet sluitend en niet volledig is.

Spaarfonds

Zo vonden ze 2 miljoen euro die de chauffeurs in een spaarfonds hadden gestopt, niet terug in de boeken. De chauffeurs hadden de Ondernemingskamer vorig jaar zelf gevraagd om het onderzoek in te stellen.

De directie van TCA verwerpt de conclusies van het rapport. De ontvangsten en uitgaven van het spaarfonds zijn volgens de bestuursleden wel verwerkt in de financiële administratie. De Ondernemingskamer zou geen zogeheten boekenonderzoek hebben gedaan en daarom tot verkeerde conclusies zijn gekomen, beweert de directie.

Spuugzat

Overigens liet een groep managers van TCA donderdag weten achter het bestuur te staan. "Wij staan vierkant achter de directie en wij zijn het zo langzamerhand spuugzat dat iedere keer hetzelfde groepje chauffeurs ons bedrijf en onze directie in een kwaad daglicht stelt", aldus de personeelsleden. Het is nog niet bekend wanneer de Ondernemingskamer het jongste verzoek van de taxichauffeurs gaat behandelen.