HILVERSUM - Nederlanders willen meer contact tussen autochtonen en allochtonen. Zeventig procent antwoordt 'ja' op die vraag uit een onderzoek van de Wereldomroep en onderzoeker Maurice de Hond.

Van de ondervraagde Nederlanders in het buitenland voelt zelfs 89 procent zich (mede)verantwoordelijk voor een goede sfeer tussen de bevolkingsgroepen.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Wereldomroep. De organisatie is die dag begonnen met het project 'WereldVrienden, maak je zo'. Het doel is Nederlanders in den vreemde te stimuleren om vriendschap te sluiten met iemand die een andere culturele achtergrond heeft.

Nederlanders over de grens zijn bijna allemaal (94 procent) positief over de relatie tussen allochtonen en autochtonen in hun land. Dat in tegenstelling tot de Nederlanders in eigen land: 65 procent vindt de verhouding slecht.

Cultuur

Verder stelt 75 procent van de landgenoten in den vreemde dat zij als allochtoon mee moeten doen aan de samenleving waarin zij wonen, maar wel met behoud van de eigen Nederlandse cultuur. Van de Nederlanders in Nederland meent 54 procent dat allochtonen elementen van hun eigen cultuur mogen behouden.

Van de Nederlanders in het buitenland zegt 86 procent het te waarderen als er verschillende culturen in een land zijn, van de landgenoten in Nederland zelf is dat 58 procent.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend ondervraagden door De Hond in Nederland en ruim achthonderd van het onderzoekspanel van de Wereldomroep met Nederlanders in het buitenland.