SOFIA - De Bulgaarse autoriteiten hebben woensdag de noodtoestand uitgeroepen in alle steden langs de Donau nu het peil in sommige plaatsen is gestegen naar een hoogte van 928 centimeter. Aanhoudende regen en smeltwater uit Centraal-Europa zorgen voor de hoge waterstanden.

Waarnemers voorspellen dat het waterpeil in de rivier langs de Bulgaarse stad Vidin donderdag stijgt naar 960 centimeter. Het kritieke punt ligt op 930 centimeter. De Bulgaarse autoriteiten hebben daarom de eerste verdieping van het ziekenhuis in Vidin ontruimd, scholen gesloten en mensen geadviseerd een veilig heenkomen te zoeken.

Roemenië

In Roemenië en Servië-Montenegro zijn mensen hun huis ontvlucht nu de rivier de hoogste stand in decennia heeft bereikt. In Belgrado heeft de Donau bijna de recordhoogte van 1981 bereikt. Toch denkt de overheid dat dijken en zandzakken het vele water zullen tegenhouden.

Waarnemers verwachten dat de overlast nog zeker een week zal aanhouden. Voor donderdag wordt op de Balkan lichte neerslag voorspelt. In het weekend moet het weer opklaren.