ORANJESTAD - Het Openbaar Ministerie (OM) van Aruba en het politieteam "betreuren" de negatieve reacties op een stand-in voor Joran van der Sloot in de reconstructie die dinsdagavond in het programma Opsporing Verzocht is uitgezonden. "De aandacht wordt afgeleid van waar het werkelijk om gaat, het bewegen om kijkers met tips te laten bellen", stelt het Arubaanse OM.

Gevolmachtigd minister Paul Comenencia van de Nederlandse Antillen beschuldigde woensdagochtend de politie en het Openbaar Ministerie (OM) als samenstellers van het Nederlandse programma van het "bewust en overduidelijk verdraaien van de feiten". De kritiek heeft betrekking op de uitzending van dinsdag waarin de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway aan bod kwam. Holloway verdween vorig jaar op Aruba.

Stereotype

De blanke Joran van der Sloot wordt volgens Comenencia "onterecht als bruin gepresenteerd. Zoekend naar redenen waarom niet gewoon een blanke acteur is gekozen voor de rol van Joran komen wij tot de stellige indruk dat de programmamaker gekozen heeft voor het benadrukken van wat reeds - ten onrechte - in Nederland als stereotype crimineel wordt gepresenteerd", liet de gevolmachtigde minister weten.

Hulpmiddel

Volgens het Arubaanse OM is het programma Opsporing Verzocht gemaakt op basis van onderzoeksdossiers en is het zeer zorgvuldig tot stand gekomen. "De stand-ins die in de reconstructie zijn gebruikt, zijn naast plaatsen, locaties en tijden een hulpmiddel om mogelijke getuigen te helpen met hun herinneringen."

Lengteverschil

De Arubaanse politie heeft de stand-in van Joran van der Sloot en de beide broers Kalpoe gekozen uit de studenten van de Politie Opleidingsinstituut Aruba. Zij heeft zich daarbij laten leiden door lengte en postuur. Het team zoekt getuigen die mogelijk reageren op een stelletje met groot lengteverschil, meer dan de mate waarin iemand gekleurd is.

De jongen die Joran speelde, heeft een zeer licht getinte huidskleur en volgens Arubaanse maatstaven is hij blank. Het team denkt dat getuigen zich daardoor niet zullen laten afleiden. Van bewuste stereotypering is geen sprake.