LONDEN/NEW YORK - Het aantal inwoners van New York dat nog altijd kampt met gezondheidsklachten door de aanslagen van 11 september 2001 beloopt zeker 15.000. Dat blijkt uit een documentaire van de Britse omroep BBC die begin mei wordt uitgezonden.

De meesten hebben last van wat al de "WTC-hoest" wordt genoemd, een vermeend gevolg van het inademen van besmet stof. Door het instorten van de twee torens het World Trade Center kwamen enorme hoeveelheden stof vrij die grote delen van Manhattan bevuilde. Het stof bevatte waarschijnlijk asbest, lood en andere giftige stoffen.

Politieman

De onrust over de vermeend giftige stofwolken is aangewakkerd door het overlijden van een 34-jarige politieman in januari. Hij was een van de eerste hulpverleners ter plaatse op "Ground Zero".

Hij overleed aan de gevolgen van een longaandoening, waarvan een lijkschouwer deze week zei dat deze het "directe gevolg" was van de vervuiling na de aanslagen.

Relatie

De BBC speurde meer mensen op met gezondheidsklachten en achterhaalde gegevens van ziekenhuizen en andere instellingen in New York. Daaruit bleek dat zeker 15.000 mensen gezondheidklachten hebben die zeer waarschijnlijk direct in relatie staan '9/11'. Het gaat om personen die allen nog altijd onder medisch toezicht staan.

Rechtzaak

Een deel van de getroffenen heeft een rechtszaak aanspannen tegen de federale overheid, omdat het officiële milieubureau EPA kort na de aanslagen verklaarde dat de lucht rond de plek van de aanslag veilig was om in te werken. Dat was onder meer een aanleiding om het financiële zakencentrum in New York, vlakbij het WTC, al snel weer te heropenen.